Ο Διαγωνισμός

Ο 7ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους


Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης,
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης,
Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,
Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου,
Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου,
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου,
Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων


 

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν:

Επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, και Παραγωγοί ή Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο και τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικής ή/και βιολογικής καλλιέργειας.

Η επιτυχής διεξαγωγή και η μεγάλη συμμετοχή στα τελευταία χρόνια που υλοποιείται ο Διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2015, καθώς και οι πολλές διακρίσεις από το εξωτερικό, που ακολούθησαν για τα βραβευμένα Κρητικά ελαιόλαδα, αποτέλεσαν κίνητρα αναζήτησης για βελτίωση της ποιότητας  των τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν ακόμα καλύτερα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην  παγκόσμια αγορά.

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, καθιερώνοντας τον πλέον ως θεσμό. Καλεί όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές του Κρητικού ελαιολάδου να στηρίξουν την ανάδειξη του ποιοτικού μας προϊόντος, ως τον κύριο «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα του νησιού μας, για την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων στο διαγωνισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:

  • την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιολάδου.
  • τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική του αναβάθμιση.
  • την ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και την προβολή του εντός και εκτός της χώρας μας.

Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η έμπειρη γευσιγνώστρια κα Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου και με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Φέτος στο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου επικεφαλείς θα είναι 2 εξαίρετες διακεκριμένες Ελληνίδες panel leaders:

Η κα. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ Η κα. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ, είναι Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα.

Η κα. ΑΛΙΚΗ ΓΑΛΗΗ κα. ΓΑΛΗ ΑΛΙΚΗ, είναι Χημικός, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών. Προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων ΔΙΜΕΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.Ε. και την ΕΕ


Η δεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτίζεται από Έλληνες εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός καθώς και όλα τα ελαιόλαδα που θα βραβευτούν, θα προβληθούν σε αναγνωρισμένα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

 

Οι χορηγοί επικοινωνίας

Creta Media Group | Παγκρήτια Ραδιοτηλεόραση


WEBSITE

Metrovista Creative Media


GRAPHIC DESIGN

Metrographics

 

Με την στήριξη των